Kommentera

Herrens härlighets ljus

Det finns ett fåtal berättelser i Bibeln om människor som fått se Herren i hans härlighet. Tre av Jesu lärjungar fick en skymt av den himmelska härligheten vid det tillfälle som brukar kallas Kristi förklaring. En av dem som var med i detta härliga ljus var Mose. Han fick också se Herrens härlighet när han var på Sinai berg och tog emot lagtavlorna, som Gud skrev på för andra gången.

Mose fick bara se Gud på ryggen (2 Mos 33). Han fick inte se honom i hans fulla härlighet. Ändå började hans ansikte stråla (2 Mos 34:29). Han måste täcka för sitt ansikte med en slöja när han mötte sitt folk.

Människan kan inte tåla Guds fulla härlighet. Vi är nämligen syndare, och synden kan inte vara där Gud är. Därför förordnade Gud att det skulle finnas ett förhänge framför det allra heligaste i templet, där hans helighet bodde. Den slöja som Mose hängde framför sitt ansikte har en symbolisk betydelse. Paulus skriver i 2 Kor 3 att den betecknar förhärdelsen som förkastar Guds uppenbarelse i Skriften. De som inte tar emot Kristus som Messias, den som GT utlovade, har en slöja framför sina ögon. Men den som omvänder sig till Kristus får se in i Herrens härlighet med obeslöjat öga.

Med våra fysiska ögon får vi se Herrens härlighet först i himlen. Då är synden inte mera något hinder för att se Gud. Om det vittnar det brustna förhänget i templet, när Jesus dog på korset, gjorde syndens makt om intet och öppnade vägen till himlen. I himlen ska vi inte bara se Jesus som människa, så som hans lärjungar och de som mötte honom för 2000 år sedan fick göra. Då ska vi se honom i hans fulla härlighet, i en större glans än Petrus, Jakob och Johannes fick bevittna på det höga berget. Då finns inte mera något hinder att se Herrens fulla härlighet. Då ska våra ögon tåla Herrens härlighets ljus.

Men här på jorden kan vi bara se honom i tron. Vi kan få uppleva stunder när åsynen av honom är överväldigande och ger oss en föraning om den himmelska härligheten. Men att det är flyktigt ser vi av berättelsens fortsättning, när de tre lärjungarna blev ensamma med Jesus. Då måste de återvända till den krassa verkligheten, där de möttes av prövningar och otro.

Vi har fått anvisningar om hur vi kan få se Herrens härlighets ljus: genom Skriften som vittnar om Honom som är ljuset. Låt inte otrons slöjor föra oss vilse i världens mörker, utan se på Honom som kan omvända vårt sinne och bli vårt ljus.

Först i hans himmel skall vi få
se all hans glans och ära
och med hans helgon evigt så
vårt lov för honom bära.
Och där skall vi med klarnad blick
få se vad vi på jorden fick
blott som en spegling skåda.

(Hemming från Masku)


Bön: Käre Jesus! Ta bort den slöja som min synd har hängt för mitt öga så att jag kan se hur din kärlek strålar mot mig. Låt mig få se din härlighet i Ordet och sakramenten som du gett mig som ljus på min väg. Amen.

Följ och dela!