Kommentera

För att bli sedd

Det är viktigt att bli sedd och älskad. Den som aldrig får uppmärksamhet riskerar störningar i sin personlighet. Alla behöver ett visst mått av uppskattning.

Sociala medier tycks för många vara ett hjälpmedel att nå uppmärksamhet och erkänsla. Många ungdomar visar gärna upp sig och räknar antalet ”gilla”. Det finns till och med en yrkeskategori i dag som bygger på popularitet i sociala medier: influencer. Tyvärr blir det lätt överdrifter i denna ”jag i centrum”–verksamhet.

När Jesus talar om sin tids andliga ledare, de skriftlärda och fariséerna, varnar han (Matt 23:5): Alla sina gärningar gör de för att bli sedda av människor. Den metod de använde var breda böneremmar och stora hörntofsar i sina mantlar. På dem kunde man se hur betydelsefulla de var. De ville också gärna synas på de finaste platserna vid festmåltider och i synagogan. Och det var viktigt att man tilltalade dem med de rätta titlarna.

Jesus ger en klar vägledning hur vi ska tänka om oss själva: Den som är störst bland er ska vara de andras tjänare. Var och en som upphöjer sig ska bli förödmjukad, och var och en som ödmjukar sig ska bli upphöjd.

Det här är långt från det fokus på det egna jaget som de sociala medierna uppmuntrar till. En kristen behöver pröva sig själv inför dessa ord av Jesus och rikta sin uppmärksamhet på att se medmänniskan i stället för att ställa sig själv i centrum. Den erkänsla som man strävar efter ska Gud i sinom tid ge, efter det mått som är lämpligt för oss och som är till gagn för Guds rike.

Den som framför allt ska få vår uppmärksamhet, vårt tack och ära, är vår trofaste Gud och Frälsare. Kung David bad och tackade inför sin död (1 Krön 29:11–13):

Dig, Herre, tillhör storhet och makt, härlighet och glans och majestät, allt som finns i himlen och på jorden.
Ditt, o Herre, är riket, och du har upphöjt dig till ett huvud över allt.
Rikedom och ära kommer från dig, du råder över allt, och i din hand är kraft och makt. Din hand kan göra vad som helst, stort och starkt.
Så tackar vi dig nu, vår Gud, och lovar ditt härliga namn.

Äran, äran, den ska Jesus ha
här på jorden och i himlarna!
Han har borttagit alla synderna.
Amen, halleluja!
(F Engelke)


Bön: Käre Jesus! Lär mig av ditt exempel hur jag ska se och älska mina medmänniskor, så att vi tillsammans får glädjen att lovprisa dig för allt du gjort för oss. Amen.

Följ och dela!