Kommentera

Guds hemliga vishet

De gamla grekerna var kända för sin filosofi och berömde sig av sin vishet. Det är därför inte överraskande att Paulus skriver mycket om vishet just i sina brev till korintierna. Däremot kan någon förundra sig över att han så starkt avvisar mänsklig vishet (1 Kor 1:20): Har inte Gud gjort den här världens visdom till dårskap? Helt förkastar han ändå inte vishet, utan visar på en annan vishet än människors (1 Kor 2:6): Vi förkunnar Guds hemliga och fördolda vishet.

Vad är då detta för vishet, som skiljer sig från den som grekerna sysslade med?

Den kan inte utgrundas av det mänskliga förnuftet. Nej, för en naturlig människa förefaller Guds vishet vara en dårskap. Den handlar om att Gud har handlat med oss människor på ett sätt som är diametralt motsatt mot varje mänsklig tanke. Han har gjort något som mänskligt förnuft inte kan fatta: han har själv blivit människa och gått in under mänsklighetens allra svåraste villkor för att frälsa syndare och göra dem delaktiga av den rättfärdighet som håller måttet inför Gud. Han har använt sig av ett avskytt tortyrredskap, korset, för att nå detta mål.

Inte ens det mest kvalificerade och beundrade filosofiska system kan begripa sig på detta. Därför, skriver Paulus, förkunnar vi detta inte med ord som mänsklig vishet lär oss utan med ord som Anden lär oss, när vi förklarar andliga ting med andliga ord (1 Kor 2:13).

Därför finns det bara en källa till verklig vishet: Guds Ord. Det är genom Ordet som Anden uppenbarar Guds vishet, den som för det mänskliga förnuftet är helt ogripbar. Det är också därför som våra ord kan vara trovärdiga bara i den mån de utgår från och stämmer med Guds Ord. För dem som inte kan acceptera Guds hemliga vishet, eftersom den för världen är dårskap, blir denna vishet en fiende som måste bekämpas. Det är därför som bekännande kristna blir utsatta för förföljelse från världen.

Söker vi däremot anpassning till världens sätt att tänka kan vi visserligen kortsiktigt vinna världens sympati och beundran, vilket tyvärr många ledare inom de förvärldsligade kyrkorna gör, men Gud förkastar en sådan vishet. Därför är en kristens ideal det som också var Paulus’: Jesus Kristus, och honom som korsfäst.

Vik ej från Kristi kors. Det är
för världen dårskap blott,
men Herrens trogna finner där
en oförglömlig lott.

(E N Söderberg)


Käre himmelske Far! Tack för att du uppenbarat allt vi behöver veta för vår frälsning i ditt heliga Ord. Hjälp mig att stå fast vid det också om det föraktas av världen, och ge mig vishet och kraft att förmedla det åt mina medmänniskor. I Jesu namn, amen.
(Bild: Shutterstock)

Följ och dela!