Kommentera

Vi har fler med oss

De mörka makterna i världen väcker oro och ångest hos många. Goda rådgivare varnar för att se alltför mycket på nyheterna med deras ständiga inslag av krig och våld. Särskilt barnen far lätt illa. Och då är vi i det trygga Norden ändå förskonade från det allra värsta våldet, som så många barn är utsatta för mitt i sin vardag, och som de knappt har möjlighet att fly bort från.

Vi längtar efter ett budskap om fred och trygghet mitt i allt detta. En av texterna för Mikaeldagen (2 Kung 6) berättar om hur profeten Elisha hotades till döden. Han hade ett uppdrag från Gud att avslöja fiendens planer för sin kung, och därför sände fiendekungen sin här och omringade staden där han vistades med sin tjänare. När tjänaren vaknade och såg fiendehären trodde han förstås att deras öde var beseglat. Men Elisha visste var de hade sin trygghet och sade till sin tjänare: ”De som är med oss är fler än de som är med dem.” Och tjänaren såg: mellan dem och fienderna fanns en änglahär.

När vi grips av ångest för att mörkrets makter tycks ha grepp om segern får vi be om öppnade ögon för att ta till oss Guds ords löften, som visar oss en annan verklighet än de jordiska striderna. Ordet berättar att Gud har full kontroll också i dag. Även om fiendens andemakter är starka är den armé som Herren Gud har till förfogande ännu starkare. De som är med oss är fler än de makter som djävulen har till förfogande. För han är redan besegrad i grunden. Jesus krossade hans huvud med sin seger på korset, när han såg ut att själv bli krossad. Och nu sänder han sina härar för att vara med oss i vår strid, även om vi tycker oss vara ensamma och utlämnade.

Det är många som ändå faller offer för de jordiska fiendernas svärd. Stefanus måste ge sitt liv för sitt vittnesbörds skull, och aposteln Jakob blev avrättad av kungen, som vi kan läsa om i Apg 7 och 12. Deras blod blev utsäde för vittnesbördet om Jesus Kristus, den uppståndne Messias. Men genast efter berättelsen om Jakobs död får vi ett fantastiskt vittnesbörd hur Guds änglar griper in för att rädda Petrus som i fängelset inväntade sin sista stund.

Hur mörkrets välde än verkar triumfera och ansätter oss med lidande och död har vi ändå Bibelns fasta vittnesbörd att Skapelsens Herre äger all makt. Han kan när han vill sända legioner änglar till vårt försvar. Vi brukar tala om skyddsänglar, och det är en verklig tröst att inget ska hända utan att Gud ger sin tillåtelse till det. Men en dag ska han göra slut på allt det onda, och då ska vi som tror på Jesus få förena oss med den oräkneliga skaran i himlen som sjunger lovsånger till Gud. Där finns inga tårar och ingen nöd. Nu vill Han sända oss som änglar (vilket betyder just sändebud) för att ge människor hopp i mörkret, genom att berätta för dem om Honom som har frälst oss från mörkrets välde.

Tryggare kan ingen vara
än Guds lilla barnaskara,
stjärnan ej på himlafästet,
fågeln ej i kända nästet.
(L Sandell)


Bön: Käre Jesus! Tack för ditt löfte att vara med oss varje dag. Lär mig att fästa ögonen vid dig, som har vunnit seger mitt i vår värld av otrygghet och fientliga makter. Amen.

Följ och dela!