Kommentera

Splittring bland folket

Det är inte svårt att hitta frågor som splittrar vår värld. Kommer presidentvalet i USA att splittra folket ännu mer än vad som skett hittills? EU håller på att splittras i synen på sanktionerna mot Ryssland med anledning av dess anfallskrig mot Ukraina. Israel väcker som så ofta förr motstridiga åsikter. De nordiska kyrkorna håller på att splittras i HBTQ-frågorna.

Också människorna kring Jesus var splittrade. Några menade att han var Profeten, andra att han var Messias. Men skulle inte Messias komma från Betlehem? Inte kommer han väl från det föraktade Galileen? ”Så blev det splittring bland folket för hans skull” (Joh 7:43).

Några visste vem han var. Petrus steg fram och bekände, med Fadern som lärare: ”Du är Messias, den levande Gudens Son” (Matt 16:16). Det ord som Jesus talade väckte tro, men det väckte också motstånd. Så är det också i dag. Några har genom Ordets vittnesbörd fått visshet. ”Tron kommer av predikan, och predikan genom Kristi ord” (Rom 10:17). Men ni ska bli hatade av alla folk för min skull, sade Jesus.

Det är tragiskt att kristenheten inte med en mun kan bekänna Jesus som Herre och Messias. Men så är också förutsagt av Jesus: ”Tro inte att jag har kommit för att skapa fred på jorden. Jag har inte kommit för att sända fred, utan svärd” (Matt 10:34). Så ska det vara motsättningar och strid ända till änden. Först när Jesus kommer tillbaka ska drömmarna om en yttre frid på jorden bli verklighet. Först då ska man slipa sina svärd till plogbillar. Först då ska visans dröm gå i uppfyllelse: ”Det finns inga soldater mer, och inga gevär.” Så länge världen består kommer djävulen att så ut splittring bland folket. Det ska vara krig och blodsdåd intill den yttersta dagen och han kommer att förfölja Kristi kyrka med villfarelser. Drömmarna om ett jordiskt fridsrike blir allt mer avlägsna.

I denna splittrade värld är Jesu efterföljare satta att vara fridstiftare. Evangeliet skapar frid med Gud, och det skapar frid mellan dem som tar emot evangeliet. Aposteln uppmanar oss att inte låta splittring finnas bland oss, utan stå enade i samma sinne och samma mening (1 Kor 1:10). Men vi har inte frid med dem som förnekar Ordet. Tron kan inte ge upp kampen mot otron. Och den kampen leds av Jesus, som har besegrat ledaren för dessa makter. När Han frågar oss: ”Inte tänker ni väl också gå?” svarar vi med Petrus: ”Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord, och vi tror och förstår att du är Guds Helige” (Joh 6:68f).

Kom till oss, du, o Jesus kär,
och framgång åt ditt ord beskär!
Låt nådens evangelium
hos otrons släkte än få rum!

(F G Hedberg)


Bön: Käre Jesus! Tack för att du har gett oss ditt Ord, som lär oss sanningen mitt i en värld av falskhet och otro. Lär mig att hålla ditt Ord kärt, umgås med det varje dag och hålla det dyrbart i mitt hem. Amen.

Följ och dela!