Kommentera

Jesus helgar hemmet

Vi är inne i en tid då det återvändande ljuset börjar märkas i vår mörka nord. I kyrkoåret återspeglas detta ljus i att Jesus inleder sin offentliga verksamhet. Den första söndagen efter trettondagen uppenbarar han sig i dopet, då han bekänner världens synder i vårt ställe för att ge oss sin helighet. Den andra söndagen efter trettondagen, som vi nu står inför, har temat Jesus helgar hemmet

I årets evangelietext, med årgång 2, följer vi Jesus och hans lärjungar på ett besök i Samarien (Joh 4). ”Han måste ta vägen genom Samarien” – trots att den vanliga färdvägen från Galileen till Judeen gick på andra sidan Jordan. Han behövde träffa en  kvinna som han ger ett nytt liv genom ett kärleksfullt och själavårdande samtal.

Den gammaltestamentliga texten, som beskriver kvinnans skapelse (1 Mos 2), ger oss en viktig påminnelse om vilken central roll äktenskapet mellan man och kvinna har – dvs. ska ha, enligt Guds ordning. Här får vi en påminnelse om att vi lever i en söndrad värld. 

Välsignat varje folk och land
som lagt sin framtid i Guds hand,
där var och en sitt ansvar tar
och omsorg om de svaga har.

Följ och dela!

Skriv en kommentar