Kommentera

Den riktiga maten

Vilken diet håller du dig till? När det gäller kursanmälningar är det numera självklart att man ska uppge om man är vegetarian, vegan, diabetiker, laktosintolerant, glutenintolerant osv. Ibland varnas för mättade fetter, andra gånger får man veta att fetter är bra, medan kolhydrater ska undvikas. I dagens klimathysteri skapar man skuldkänslor hos den som tycker om köttmat. Vilken är nu den riktiga maten som vi ska äta för att hållas friska? Det ironiska är att inte ens de som mest betonar rätt diet besparas från sjukdomar.

Med midfastosöndagen har vi hunnit halvvägs i fastetiden. Av tradition har den fjärde söndagen i fastan ägnats åt texter kring det himmelska brödet som ger världen liv. Jesus sade: Jag är livets bröd. Huvudtext under den första årgången är berättelsen om hur Jesus bespisar fem tusen män med fem kornbröd och två fiskar (Joh 6:1–15). Sin vana trogen beskriver Johannes undret som ett tecken: det finns en djupare innebörd än bara ett mirakel. 

Om vi nu är så ytterligt fixerade vid att äta den rätta fysiska maten, hur mycket mera borde vi inte bevaka den andliga föda som serveras oss! Men hur många av oss granskar tillsatsämnen i vår dagliga tidning, i radio och tv, och i det flöde som väller över oss i den digitala världen? Är vi så avtrubbade att vi inte ens märker hur språket blir allt mer uppfyllt av svordomar, lättsinnigt bruk av Guds namn och av könsord? Gallrar vi bort alla synintryck som väcker orena lustar i vårt kött?

När det gäller måltiderna med den sunda födan, Guds Ord, blir de ofta satta på undantag. Den dagliga bibelläsningen och andakten borde få minst lika stor andel av vår tid som de fysiska måltiderna. Utan mat svälter vi. Fastetiden borde verkligen inte gälla den andliga maten som är så livsviktig.

Jesaja säger (55:1, 3): Hör, alla ni som törstar, kom till vattnet! Och ni som inte har pengar, kom och köp säd och ät! Ja, kom och köp säd utan pengar och vin och mjölk för ingenting. … Hör, så får er själ leva!

När Jesus mättar människorna räcker det mer än väl till. Alla får äta och blir mätta. Hans Ord innehåller inga farliga tillsatsämnen. Det kommer med liv och trygghet i en ångestfylld tid. Men det innehåller också varningar som mer än någonsin behövs nu för att vi ska ta oss till vara för alla falska röster som kommer med skadliga tillsatsämnen.

Under inkommande helg finns åter möjlighet att lära oss mera av detta livgivande Ord. Kom med och ät! Sök upp det goda budskapet där det står att finna i god litteratur och bland världens många röster i de digitala medierna!

Många röster skall du höra
som ej utgått från din Gud,
mången ton skall nå ditt öra
av förakt för Herrens bud.
Men den goda herderösten
som du hört i livets vår,
må den intill levnadshösten
följa dig, vart än du går!

(Lina Sandell)

Följ och dela!