Kommentera

Rapport från Albanien

Årets Europa Kelk-möte ordnades av vår systerkyrka i Albanien. Mannens och kvinnans roller var temat för konferensen och fyra föredrag om ämnet hölls under dagarna. Föredragen hölls av Martin Vrsecky från Tjecken (skapelseordningen), Tor-Jakob Welde från Norge (mannen och kvinnans roller i familjen) , Artur Villares från Portugal  (mannen och kvinnans roller i församlingen) och Arkady Sedelnikov från Ryssland (mannens och kvinnans roller i samhället). Arkadys föredrag lästes upp av Luke Wolfgramm, Wels missionär i Ryssland. Detta ämne har varit aktuellt i flera omgångar och med glädje kunde även nu konstateras att inget nytt kom fram utan en bred konsensus råder.

Dagarna var välordnade på ett fint hotell nära stranden i Durrës, maten var alltid högklassig och Durrës var sevärt. På fredagen gjorde vi en liten utflykt till en gammal vingård som låg alldeles i närheten och på lördagen besökte vi gamla stan och fick se några utgrävningar, bl.a en amfiteater från antiken och en gammal marknadsplats från ca 500 e. Kr.

På söndagen firade vi en speciell gudstjänst i deras församlingslokal i Durrës. Nikolla Bishka, deras mångårige student, blev ordinerad till pastor. En festgudstjänst där Luke Wolfgramm både predikade och fungerade som ordinator. Han assisterades av Ingvar Adriansson, från Sverige, Iliyan Itsov, Bulgarien, Nathan Seiltz, Wels USA, Artur Villares, Portugal, Michael Bishka (Nikollas far) och Agron Mece, Albanien.

Barnkör på gudstjänst.

Gudstjänsten avslutades med att barnen från Tirana berättade på albanska och engelska om deras första bibel och sjöng några sånger. 

Det har varit några fina dagar, med undervisning, gemenskap och goda samtal. Nästa år blir det Världs Kelk i Soul, Syd-Korea men nästa Europa Kelk-möte ordnas om Gud så vill i Novosibirsk, Ryssland den 28-30.5.2021, temat för det mötet blir Evangeliet och Evangelisation. 

Allt gott, David och Marika

Följ och dela!