Kommentera

Kungen i hans härlighet

Denna dag firar vi till minne av vår Frälsares stora dag. Jesus har fullbordat sin gärning på jorden. Hans förnedrings tid är slut. Nu har han tagit i bruk den plats han har haft innan världens begynnelse. Han sitter i härlighet på den Allsmäktiges högra sida och utövar allmakten i sin fortsatta tjänst för sin Kyrkas bästa.

Kristi himmelsfärdsdag är en av de största högtidsdagarna i kyrkoåret. Tyvärr räknas den inte så längre i folks medvetande. Den är visserligen ännu en röd dag, en arbetsfri dag som motiveras på andra sätt än att den skulle vara en stor kyrklig högtid. Och visst är det skönt att få en extra ledig dag för naturupplevelser i skogen, trädgården eller i skärgården. Men äras den som äras bör. Därför lyfter vi denna torsdag fram Kristi himmelsfärd med en särskild betraktelse.

Temat i vår bibelkalender är Kungen i hans härlighet. När Jesus red in i Jerusalem hälsades han som en kung. På första advent hälsades han med sången Hosianna – Herre, fräls! På palmsöndagen inledde han sitt lidande men hälsades också då som Kung, även om hans kungasymbol skulle bli en törnekrona. Nu har han fullbordat sitt verk och är Kung på riktigt. Kungarnas Kung och herrarnas Herre.

När Jesus avslutar sin översteprästerliga förbön i lärjungakretsen (Joh 17), precis innan han gick över Kidron till Getsemane där han skulle förrådas, bad han sin Far att också hans lärjungar skulle få se hans härlighet. Det var målet för hans verksamhet i förnedring. Han ville att hans älskade bröder och systrar skulle få följa med honom dit han skulle gå. Du och jag tillhör dem som Jesus vill få ha med sig i himlen. Vilken ära!

Han förklarar också varför vi ska få vara med: Jag har gjort ditt namn känt för dem. Jesus har uppenbarat den kärlek som vår Far i himlen har till oss och som ledde till att han utgav sin enfödde Son för att var och en som tror på honom inte ska förgås, utan ha evigt liv (Joh 3:16). Var och en. Också du och jag! Visst är det en välsignelse att känna Jesus och därmed vår himmelske Far! Och vilken välsignad framtid vi har!

Om honom ska vi vittna. Det talar den sjätte söndagen efter påsk om. Den utlovade Hjälparen, som Jesus sände till världen på pingsten, lär oss att vittna om den himlafarne Frälsaren för att ingen enda skulle gå förlorad. ”Alla vill vi ha med till himlen.” Det ville Jesus också. Tänk vilken härlig bön Jesus ber:

”Far, jag vill att där jag är, där ska också de som du har gett mig vara med mig. Låt dem få se min härlighet som du har gett mig.”

Hjälp oss att genom denna värld
i dina fotspår gå,
att det må bli en himmelsfärd
för oss en gång också.

(E Nyström, SH 58)

Följ och dela!