Kommentera

All Guds fullhet

Texterna för bönsöndagen innehåller en del överraskande inslag. Hur ska vi förstå att Jesus lovar oss fullkomlig glädje (Joh 16:24)? Och hur kan hans apostel lova att vi ska bli uppfyllda av all Guds fullhet (Ef 3:19)? Ändå talar han strax innan om lidande, som han själv var drabbad av.

Några menar att vi ska känna och uppleva att vi blir fyllda av all Guds fullhet. Vi får förslag hur vi ska göra för att det ska förverkligas i oss. Och upplever vi inte fullkomlig glädje, utan dras med sjukdom och lidande, tolkas det så att det måste vara något fel på oss och vår kristendom.

Vi kan medge att vi helt säkert inte förstått rikedomen i alla Jesu underbara löften. Precis som hans lärjungar var tröghjärtade att förstå allt vad Skriften hade sagt om honom och hans uppdrag har vi tröga hjärtan att tro på löftena. Men då behöver vi påminnas om var energin finns lagrad och väntar på oss. Den finns i att vända bort blicken från oss själva och se på Jesus.

På torsdag i nästa vecka firar vi en alltför bortglömd högtidsdag: Kristi himmelsfärds dag. Den har troligen fått stå kvar som en röd dag eftersom den infaller under en tid när våren slår ut i blom och många vill ha extra tid för att åka till sommarstugan och påta i trädgården. Men i själva verket är den en av våra största högtidsdagar: den påminner om den dag när Jesus, efter att ha utfört allt han kom för att göra, satte sig på Faderns högra sida i härligheten, och därmed återtog sin egentliga plats med utövningen av sin allmakt.

Det är i honom löftet om den fullkomliga glädjen förverkligas. Det är i honom vi fylls av Guds fullhet. För nu återstår inget mer att göra för att ge oss plats i den eviga saligheten. Jesus har fullbordat allt. Därför kan vi redan nu få en försmak av det fullkomliga som väntar hans trogna i himlen, även om den en kort tid blandas upp med lidande och världens hat.

Hos Gud är idel glädje!
Här trycker mången nöd,
här får jag ofta sucka
och äta tårars bröd.
Här blandas fröjd och smärta
för Herrens Jesu brud,
men där skall så ej vara,
ty glädjen bor hos Gud.

(J N Brun, L Sandell)


Bild: Shutterstock
Följ och dela!