Kommentera

Rapport från Ukraina

Vi har fått del av denna rapport från Ukraina, skriven av Olena Derevska, kamrer för den ukrainska lutherska kyrkan (ULC) och även för lutherska församlingen i Kiev. Översättning från engelska: Birgitta Erlandsson. Se även ett bildgalleri.

Den ukrainska lutherska kyrkan har flera församlingar och missioner i Ukraina.

En av våra församlingar, Tokmak i Zaporizhya-regionen) är fortfarande ockuperad. Ingen telefon, internet eller postuppkoppling så vitt jag vet. Deras pastor pastor Oleksandr Feschenko tillbringade en månad under rysk ockupation på våren, men lyckades ta sig till Zaporizhya. Det gjorde också en del av församlingsmedlemmarna. Andra stannade av familje- eller hälsoskäl, och vi ber för dem.

I Zaporizhya tjänar pastor Oleksandr i vår ULC-församling (tidigare tjänade han även Tokmak-församlingen). Även Zaporizhya är en av de mest beskjutna städerna.

Församlingen i Kiev var liksom hela Kiev under belägring från 24 februari till 2 april. Då drevs ryska trupper ut ur Kiev-regionen, men beskjutningen har fortsatt. Biskop V’yacheslav Horpynchuk tjänar här (online under belägringen, men vi hade några bröder i Kiev som hjälpte andra med mat och mediciner, banköverföringarna fungerade och vi skickade pengar). Från och med april hålls mer eller mindre normala offlinegudstjänster (ibland i källaren när det är missillarm, ibland utan el).

Malyn ULC-församling ligger i Zhytomyr-regionen. Malyn är en liten stad. Det var strider ganska nära, en del förstörelse i stan (liksom i Kiev), pastor Dmytro Didkivskyy tjänar där. Men sedan april inga strider, bara missilbeskjutningar och drönarattacker.

Berezneguvate-församlingen ligger i Mykolayiv-regionen. Där bombas mycket, ryssarna är ganska nära. I Mykolayiv finns en tysk luthersk församling där pastor pastor Serhiy Somin tjänar. Han tjänar också Ivanivka församling i Mykolayiv-regionen.

Pastor Somin bor inte som förut i Mykolayiv. Han bor i byn Ivanivka där det är ganska säkert eller i Kremenets i Ternopil-regionen, västra Ukraina. En gammal tysk kyrka i Mykolayiv skadades av beskjutningar. De har gudstjänster i en källare eller har ibland ingen gudstjänst om det är väldigt mycket beskjutningar.

Ytterligare en församling där pastor Somin brukade tjäna är Cherson. Den ockuperades av ryssar. För bara några veckor sedan tog ukrainska styrkor tillbaka den. Gamla damer, våra systrar i Kristus från Cherson, lever. Det fanns en möjlighet att skicka dem pengar, och de kunde köpa mat för enorma priser när ryssarna var i staden. Nu är det fortfarande farligt för pastorn att vara där på grund av beskjutning, men pastor Somin planerar ett besök nära jul i Cherson.

I Beresneguvate-församlingen (Mykolayiv-regionen) är Yuri Tyckyy pastor. Han åkte med sin familj till Ternopil (västra Ukraina), men åker till Beresneguvate en gång i månaden med mat och mediciner samtidigt som han håller gudstjänst och ger nattvarden. Det är fortfarande en stor risk för pastorn att bo där konstant.

I Ternopil ger pastor Tyckyy bibellektioner till ”Livets gåva”-fonden och fungerar som biträdande pastor i Kremenets. Kremenets församling (Ternopil-regionen, västra Ukraina) har den största kyrkobyggnaden, och församlingen är ganska stor så de kunde ta emot pastorer (som pastor Somin) eller arbetare vid ULC (som mig. Jag bodde i Kremenets med min familj från februari till september). De ger mycket hjälp till människor i kyrkan och även till behövande människor i närheten.

Ternopil-församlingen med pastor Taras Kokovskyy fungerar också. Lazarivka församling (en by nära Ivano-Frankivsk) där vår gamla byggnad från 1930-talet finns bevarad, betjänas nu av pastor Oleksandr Husar.

En av de tappraste församlingarna är Charkiv-församlingen och Izyum-missionen. De betjänas av pastor Victor Khustov. Han har inte lämnat Charkiv och har levt under den värsta beskjutningen i Ukraina (Charkiv ligger nära gränsen till Ryssland, de kan nå det med enkelt artilleri, inte bara missiler och drönare). Izyum-missionen var under ockupation i ett halvår. Vissa människor lyckades fly till Europa via Ryssland (ingen annan väg). En ca 50 år gammal son till en syster i församlingen dödades genom beskjutning. Flera systrar är kvar i Izyum, och pastor Khaustov kan komma sedan oktober och ha gudstjänst med dem och hjälpa dem med mat och mediciner.

I Kristus,
Olena Derevska


Kartan nedan visar läget i maj 2022 (från Bibel och Bekännelse nr 2/2022, Ola Österbacka).

Följ och dela!