Kommentera

Annandag pingst – en förlorad helgdag

Sedan Annandag pingst avskaffades som helgdag i Finland har pingsthelgen förlorat sin status som en stor helg i folks medvetande. Dagen har haft en märklig historia. År 1973 flyttades den på grund av arbetsmarknadens krav tillsammans med trettondagen och Kristi himmelsfärds dag till närmaste lördag. Pingstaftonen kallades då pingstens beredelsedag. På grund av kyrkliga protester beslöt riksdagen 1987 att trettondagen och Kristi himmelsfärds dag skulle återflyttas till sina riktiga platser men presidenten bestämde att beslutet skulle verkställas först 1992. Annandag pingst försvann då helt som röd dag.

Det här gör att viktiga texter som förut använts på Annandag pingst nu har fallit bort. I dag läser vi den viktiga texten Joh 3:16–21:

16 Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. 17 Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom. 18 Den som tror på honom blir inte dömd. Men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn.

19 Och detta är domen: ljuset kom in i världen, men människorna älskade mörkret mer än ljuset eftersom deras gärningar var onda. 20 Den som gör det onda hatar ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte ska avslöjas. 21 Men den som lever i sanningen kommer till ljuset, för att det ska bli uppenbart att hans gärningar är gjorda i Gud.

Samtidigt kan vi påminna om att Konkordieformeln, den avslutande och mest omfattande bekännelseskriften som ingår i Konkordieboken, firar födelsedag den 29 maj. Den undertecknades 1577.

Följ och dela!