Kommentera

Rannsakan

En person som ertappats med brott sattes förr i så kallat rannsakningshäkte. Rannsakan innebär en grundlig prövning av skuld. En sådan prövning anställer Jesus när han tillrättavisar städerna runt Galileiska sjön för att de inte hade omvänt sig när han predikade för dem (Matt 11:20f). ”Ve dig, Korasin! Ve dig, Betsaida!” ”Och du Kapernaum, ska du kanske bli upphöjd till himlen? Nej, du ska ner i helvetet.”

Inför den tionde söndagen efter Trefaldighet ställs också vi inför en allvarlig rannsakan. Jesus kommer på besök. Vad har vi för förhoppningar? En grundlig rannsakan av vårt liv visar att också vi är värda helvetets straff. Vi har inte uppfyllt alla Guds bud och levt fullkomligt. Därför står vi under samma dom som de galileiska städerna. Jesus säger (Luk 12:48): ”Av den som fått mycket ska det krävas mycket.” Du som läser detta har också blivit betrodd med mycket. Du har tillgång till Guds Ord i överflöd, du har fått växa upp i ett land där våra fäder fostrat till gudsfruktan.

Men tänk på en sak: Jesus kommer på besök i dag. Han har inte glömt dig! Han kunde ha vänt dig ryggen i besvikelsen över att du har glömt att ge honom den ära som tillkommer honom. Han kunde ha vänt om vid dörren när han ser att du inte har gjort dig beredd att ta emot honom. Men han kommer ändå. Han påminner om att han en dag ska komma med stor makt och härlighet för att döma levande och döda. Den stunden kan vara inne när som helst. Men i dag är det ännu tid att omvända sig och lyssna till vad han säger.

Vad vill Jesus när han kommer i dag? Han påminner om varför han kom till jorden för ungefär 2000 år sedan. Han kom för att söka upp och frälsa det som var förlorat. Han kom för att ge hopp åt den som inför en rättvis rannsakan misströstat om sina möjligheter. Han kom för att ge sitt liv till betalning för den skuld som du och jag bevisats ha. I dag kommer han och meddelar domslutet: Jag, jag betalt din omätliga skuld! Du är fri! Salig är du om du lyssnar.

Så kom och njut här nere redan
i hans försoning frid och ro
och evig fröjd där uppe sedan,
då vi får skåda vad vi tror!
Men vill du finna denna frid,
så akta på din nådatid!

(L Sandell)


Bön: Käre Jesus! Tack för att du inte förkastat mig utan kommer på besök till mig i dag med din rannsakande lag och ditt ljuvliga evangelium. Låt mig inte stänga ut dig eller glömma dig. Amen.

Följ och dela!