Kommentera

En tro verksam i kärlek

När Paulus skriver sitt brev till galaterna är han upprörd. Vem har förhäxat er? frågar han. Hans upprördhet kommer av att villfarelser smugit sig in i de församlingar som han grundat. Han har predikat för dem, att Jesus har gjort dem fria från de krav som Mose lagt på Israels folk vid Sinai. Men nu kommer några och hävdar att också hedningar måste låta omskära sig för att vara riktiga kristna. Ni har fallit ur nåden, skriver Paulus, om ni försöker bli rättfärdiga genom lagen.

Aposteln visar med stor skärpa att den som tror på Jesus har frihet från allt som lagen kräver. ”I Kristus Jesus beror det inte på om vi är omskurna eller oomskurna, utan om vi har en tro som är verksam i kärlek” (Gal 5:6). Just det, säger några. Vi måste också leva i kärlek. Och i dag låter det ofta så här: kärlek är att ge frihet att leva som man känner.

Men Paulus ger inte frihet till vad som helst. ”Till denna frihet har Kristus kallat oss”, skriver han (Gal 5:1). Och längre fram: ”Ni är kallade till frihet, bröder. Låt bara inte den friheten ge köttet något tillfälle, utan tjäna varandra i kärlek” (Gal 5:13). Friheten består i att Jesus fullkomligt har uppfyllt lagen i vårt, och alla människors ställe. Därför ska vi inte låta Mose komma och kräva att vi ännu måste omskäras, eller att vi måste följa Gamla testamentets påbud om offer och sabbater, och en lång rad andra påbud.

Denna frihet sträcker sig inte till att göra som vår gamla natur önskar, det som kallas köttet. Det är inte kärlek att svika vigsellöftet att älska sin maka intill döden och sedan följa sitt hjärtas lust till en annans hustru. Det är inte kärlek att ändra ordningen med äktenskapet mellan man och kvinna som Gud gett oss redan i skapelsen, och som understryks av Hebr 13:4: ”Äktenskapet ska hållas i ära hos alla och den äkta sängen bevaras obefläckad, för Gud ska döma dem som är sexuellt omoraliska och äktenskapsbrytare.” En sådan kärlek predikas ofta av dagens falska profeter. Det är en falsk frihet.

Johannes ger oss en beskrivning av den sanna kärleken i 1 Joh 4:10: ”Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud, utan att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder.”  Denna kärlek ger lust att lyssna till Guds Ord och leva efter det, i sann frihet. Håll ögonen fästa på Jesus, så ska han ge dig vila och ro från lagens anklagelser, men också kraft att i sann kärlek tjäna din medmänniska!

Jag är ej mer min egen,
jag hör min Jesus till.
Han har mig köpt med blodet,
och hans jag vara vill.
Han gått för mig i döden
och lagt min synd på sig.
O, skulle jag ej älska
den så har älskat mig?
(L Sandell)


Bön: Käre Jesus! Tack för att du gett oss ditt Ord där du undervisat oss om den sanna friheten. Lär mig att fästa ögonen på dig när lagen anklagar mig för synd, och när jag kämpar med mina onda begärelser som försöker få mig bort från dig. Amen.

Följ och dela!