Kommentera

Tjänandets glädje

Kan den som sitter i fängelse jubla av glädje, för att han får göra Herren en tjänst genom att vara fånge? Bibeln innehåller exempel på detta. Paulus och Silas var kedjade i det innersta fängelset i Filippi, och satt där bland de andra fångarna och sjöng lovsånger mitt i natten (Apg 16). Ett tiotal år senare satt Paulus fängslad i Rom och skrev brev till sina vänner i församlingarna. Ett av de breven kallas glädjens brev: Filipperbrevet. Där förmanar han: Gläd er alltid i Herren. Han vet var den sanna glädjen finns: att ha vunnit Kristus och vara funnen i honom.

Därför betydde livet bara en sak: Kristus och tjänst för honom, för att vittna om Hans kärlek och det han har gjort för vår frälsning. Till det var han kallad, också där i fängelset. Och även om han längtade efter att bryta upp och vara hos Kristus såg han glädjen i att leva för andra, även om han själv var en fånge. För han fick kraften av Honom som hade sänt honom i sin tjänst.

Vilket blir ditt svar när Jesus kallar dig till tjänst? Är du glad över att Han ger dig en uppgift som kan kännas jobbig, i förhållande till allt annat som du gärna skulle unna dig som en glädje i världen? Eller säger du: ”Nej tack, jag har andra planer”?

När Jesus undervisade sina lärjungar om tjänsten i Guds rike var han allvarlig: ”Av den som fått mycket ska det krävas mycket, och av den som blivit betrodd med mycket ska det begäras desto mer” (Luk 12:48). Vi har fått mycket: syndernas förlåtelse och det eviga livet. Han talade också mycket allvarligt om risken att gå evigt förlorad, om vi går bort från honom. Jesus gav oss i uppgift att vara jordens salt, men lovade att världens lön för det skulle vara otack och förföljelse. När hans lärjungar efter hans död och uppståndelse förkunnade i templet blev de dragna inför Stora rådet. Efter att ha piskats och förbjudits att tala i Jesu namn, fortsatte de att undervisa i templet och förkunna evangeliet att Jesus är Messias, ”glada att de ansetts värdiga att bli förnedrade för Namnets skull” (Apg 5:41f).

Den som har kallats och tagit emot tjänsten att vara Kristi tjänare, må vara i vardagens små, otacksamma och enkla uppgifter, ska få glädjas i löftet (Fil 4:19f): ”Så ska min Gud efter sin rikedom på ett härligt sätt i Kristus Jesus ge er allt ni behöver. Vår Gud och Far tillhör äran i evigheters evighet. Amen.”

Jesus, Jesus, böj mitt sinne
till att villigt tjäna dig!
Låt den frid som Anden giver
mer och mer uppfylla mig!

(Okänd)


Bön: Käre Jesus! Tack för att du har kallat mig till din lärjunge och klätt på mig din rättfärdighet i dopet. Lär mig förstå vilken stor uppgift jag har fått och ge mig glädje och kraft i tjänsten för dig. Amen.

Följ och dela!