Kommentera

Tredje söndagen efter Trefaldighet

I år infaller den tredje söndagen efter Trefaldighet i samband med midsommarhelgen och kommer i många fall att skymmas av den. Söndagens tema är Guds förekommande nåd. Texterna berättar hur Gud söker efter syndarna som gått sina egna vägar, likt den förlorade sonen. De berättar hur glädjen i himlen blir stor när en förlorad son blir en återfunnen son, när ett bortsprunget får hittas eller när en kvinna finner det mynt som hon har tappat bort.

Predikotexten enligt vår bibelkalender är Matt 9:9–13 och handlar om hur Jesus kallar tullindrivaren Matteus till sin lärjunge. Fariséerna är förargade över att Jesus deltar i en måltid i Matteus hus, där också många andra tullindrivare och syndare deltar. Men Jesus ger klart besked till dem som ansåg sig själva vara rättfärdiga: ”Det är inte de friska som behöver läkare, utan de sjuka.” ”Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga, utan syndare.”

Jesus kallar syndare till omvändelse. Och han gläder sig över varje syndare som kommer till honom.

”Se öppen står Guds fadersfamn ännu alltjämt för dig. Än kallar han dig ömt vid namn och bjuder dig till sig.”

Följ och dela!

Skriv en kommentar