Kommentera

Septuagesima

Vi håller nu på att avsluta trettondagstiden och går in i förfastan, som firas under de tre söndagarna fram till fastan som inleds med askonsdagen. Den första av dem är Septuagesima, som också bär namnet tredje söndagen före fastetiden. Namnet Septuagesima kommer av sjuttio, eftersom man har räknat 70 dagar till påsk (avrundat).

Temat är Guds oförskyllda nåd. Gud ger inte frälsningen som betalning av en faktura för vad vi har gjort. Frälsningen är av nåd och nåden är gratis. Men han lovar ändå belöning för trogen tjänst.

Första årgångens evangelium är liknelsen om arbetarna i vingården. Den beskriver Guds godhet, då han ger de sist anlända arbetarna samma dagslön som de som arbetat hela dagen. I andra årgångens evangelium, som vi läser i gudstjänsten den här söndagen, svarar Jesus på en fråga av Petrus, efter händelsen med den rike unge mannen som gick bedrövad bort. Petrus frågar: ”Vi har lämnat allt och följt dig. Vad kommer vi att få?” Och Jesus lovar att den som har lämnat familj och egendom för hans skull ska få hundrafalt igen och ärva evigt liv.

Här står vi inför det märkliga, att vi inte kan förtjäna något för att få salighet i himlen, utan får alltsammans utan förtjänst, men samtidigt talar Bibeln om lön. Det handlar om nådelön, inte lön efter förtjänst. Också de gärningar som Jesus beskriver som grund för lönen är verk av hans nåd. Mera om detta får du höra i gudstjänsterna som hålls både i Vasa och Lepplax.

David Åkerlund har svarat ja på kallelsen till pastor i vår församling. Vi förbereder nu ordinationshögtid och ber för honom och hans hustru Marika inför det viktiga uppdraget.

Följ och dela!

Skriv en kommentar