Kommentera

Nytt liv i våra hem

I många hem är relationerna hårt ansträngda i dessa högst onormala tider. Alltför ofta kraschar äktenskap med allvarliga följder, inte minst för barnen. Hur kan våra äktenskap och våra familjer få nytt liv, med hopp och framtidstro?

Den kommande söndagen handlar om hur Jesus kommer in i hemmen med nytt liv. Varje evangelietext i de tre årgångarna ger ett särskilt perspektiv. Jesus inleder sin offentliga verksamhet på bröllopet i Kana och räddar en mycket pinsam situation med ett under. På sin vandring genom Samarien möter han en kvinna som har ställt till ett kaos i sitt liv men som nu får en nystart. Och i slutet av sin verksamhet kallar Jesus på Sackeus, tullförmannen som blivit hatad genom sitt rofferi, går hem till honom och välsignar hans hem.

Vi vet ingenting om hur de nygifta i Kana fortsatte sina liv. Vi vet att det blev en väckelse i Samarien, som sedan fick en mäktig förnyelse genom Filippus (Apg 8:5–8). Men när det gäller Sackeus hem får vi genast veta frukterna av Jesu besök. Han deklarerar hur han ska betala tillbaka sin skuld: ”Hälften av det jag har, Herre, ger jag åt de fattiga. Och har jag lurat någon på något, betalar jag fyrdubbelt igen.” Jesus förklarar hur en sådan förändring var möjlig (Luk 19:9f):

I dag har frälsning kommit till det här huset, för också han är en Abrahams son. Människosonen har kommit för att söka upp och frälsa det som var förlorat.

Sackeus’ hem blev förnyat. Ingenting liknade det gamla livet. Så vill Jesus också förnya våra hem, om han får komma in där. Han vill bo i våra hem med sitt Ord och delta i våra dagliga andakter. Han har lovat höra våra böner, som vi ber till vår himmelske Far i hans namn. Vilken välsignelse! Därför ber vi:

Bo med din Andes kraft, Herre, i mig,
att jag må varje dag leva för dig,
lindra vart hjärtas sår, söka de vilsna får,
göra varhelst jag går något för dig!

(S D Phelps, E Nyström)

Följ och dela!