Kommentera

Herdens röst och rösterna

I den härliga påsktiden gläds vi över budskapet om den uppståndne Frälsaren och över hans omsorg om oss, hans svaga får. Bilden av herden bland sina får hör till de vackraste glansbilderna, men den kan ge oss en falsk föreställning. Lina Sandell manar oss i sången att se upp:

Många röster skall du höra
som ej utgått från din Gud,
mången ton skall nå ditt öra
av förakt för Herrens bud.

Den falska föreställningen är att vistelsen med fåren i Jesu flock är helt trygg och oproblematisk. Visst är den trygg, för dem som håller sig nära Herden och lyssnar till hans röst, för Han har lovat att ta hand om de sina. Men risken är att lyssna till andra röster än den gode herderösten. Och sådana finns runtom oss. Och Jesus själv varnar (Joh 10:8): Alla som har kommit före mig är tjuvar och rövare, men fåren har inte lyssnat till dem.

Farorna finns och ska tas på allvar. För mitt i flocken kan det dyka upp vargar, som ser ut som herdar. De kan rentav klä sig som får för att komma inpå fåren och kunna riva och förgöra dem (Matt 7:15). I Rom 16:18 beskriver Paulus deras verksamhet med orden: Med fina ord och vackert tal bedrar de godtrogna människor. Därför säger han: Se upp för dem!

Men det finns en härlig kontrast i Jesu undervisning, som ger hopp och visshet om att bli bevarad (Joh 10:27–28): Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv. De ska aldrig någonsin gå förlorade, och ingen ska rycka dem ur min hand. 

Därför kan vi inte nog understryka hur viktigt det är att lära sig känna herderösten, det som Lina Sandell förmedlar i sin sång:

O, så låt det dyra ordet
följa dig, vart än du går!
Vid det himmelskt rika bordet
kraft för vandringen du får.
Ingen nöd och ingen lycka,
ingenting på denna jord
skall ur Herrens hand dig rycka,
om du bliver vid hans ord!

Följ och dela!