Kommentera

Första advent: Se, din konung kommer!

Huvudtexten för första advent är Matt 21:1-9, berättelsen om hur Jesus rider in i Jerusalem på en åsna och folket sjunger Hosianna. Matteus citerar profeten Sakarja, som hade förutsagt att Messias skulle komma ridande på en åsna, ett åsneföl. Judafolket hade bevarat traditionen att en ny kung skulle träda fram, en som skulle vara Davids Son. Han skulle vara av Davids härkomst, och inte bara det, utan han skulle uppfylla den profetia som Herren talade till kung David genom profeten Natan: att han skulle vara Guds älskade Son, som skulle regera för evigt på Davids tron.

Till den här delen hade judafolket förstått profetens ord. Men de förstod inte vad det betydde att han skulle komma fattig, på en åsna. De trodde att han skulle återupprätta Judariket i jordisk mening. Men det skulle han inte. Hans rike var inte av den här världen. Mänskligt skulle han drabbas av ett av mänsklighetens mest fasansfulla öde: att bli korsfäst. Det krävdes en pingst med Andens förklaring för att folk riktigt skulle börja förstå vem Jesus var.

Också i dag behöver Herren åsnor. Han behöver fattiga syndare, som han genom sitt heliga liv och sin oskyldiga död för våra synder gjort rika sitt ställe. Han har valt att föra ut sitt budskap genom svaga redskap. Men han skapar inte resultatet genom vår kraft, utan genom den kraft som finns i hans ord. Därför har vi, åsnor, i uppgift att bära ut hans evangelium till världen, till rikedom för folken. Låt oss vara med i den uppgiften, och låt oss börja med vår gudstjänst, som vi håller i Biblion kl 11! Den som inte har möjlighet att vara med i Vasa kan delta via vår direktsändning, som vi hoppas ska fungera denna gång.

Följ och dela!

Skriv en kommentar