Kommentera

Andra advent: Jesus kommer

Advent är beredelsetid för en ankomst – det latinska ordet advent betyder just ankomst. Den andra söndagen i advent bär det gamla temat Bida tåligt Herrens tillkommelse. Temat utgör en skarp kontrast mot den väntan på jultomten och julklapparna som blåses upp av affärerna. Advent gäller inte bara förberedelse inför julen, utan egentligen riktas blickarna mot Jesu återkomst, samma tema som vi hade för ett par veckor sedan, under kyrkoårets slut. Därför ägnas temat denna söndag Jesu återkomst på den yttersta dagen.

Johannes Döparen är en viktig person i våra texter under advent. Det är han som bereder vägen för Herren. Det är han som ska röja undan det som står i vägen för Jesus. När man röjer använder man ofta skarpa verktyg. Det som är i vägen behandlas brutalt. Så kan det också ske med den synd som står i vägen för Herren. Den ska inte behandlas med silkesvantar. Synden ska bestraffas och röjas undan.

Vi vet mycket väl att vi inte förmår röja undan synden själv. Om vi försöker det dukar vi under. Men det som vi behöver är att gå till Honom som genom sin ankomst till jorden röjde undan all synd. Vi behöver vända vårt sinne från vårt eget och vända oss till Honom.

Öppna ditt hjärta i bön och bot,
upplåt vart hemligt rum.
Red dig att taga Guds Son emot,
tro evangelium:
himmelriket är nära.

Följ och dela!

Skriv en kommentar